sreda, 29. september 2010

ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU


Vsi smo že neštetokrat slišali te besede, vsem so nam zapisane nekje v glavi. Ker so dojemanja kakršnihkoli sporočil seveda povsem osebne narave, si najprej poglejmo, kaj naj bi zdrav duh v zdravem telesu pravzaprav pomenil. Ali govori izrek o tem, da bomo s pridno telesno vadbo dosegli tudi zdravje duha? Ali morda ravno obratno, da bomo z raznimi meditacijami in drugimi mentalnimi tehnikami dosegli zdravo telo?
Kaj pričakujemo od zdravega telesa? Ali je merilo zdravja izgled, morda odstotek telesne maščobe, mogoče aerobna vzdržljivost? Postavlja se nam obilo meril, preko katerih bi lahko ocenjevali zdravje našega telesa. Poizkusimo zaobiti vsa prej navedena in si ogledati naše telo nekoliko kompleksneje. Biti fit je pojem, ki vsebuje vsa prej omenjena merila. Zdravo telo je gibko telo, je prožno in se pripravljeno soočiti s najrazličnejšimi opravili. Je relativno močno, a na račun moči ne izgublja na eksplozivnosti. Če telo ne uporablja mišic določene mišične skupine, je le-ta popolnoma sproščena. Telo ima redne uravnotežene obroke, kar se refleksira v redni prebavi. Odstotek telesne maščobe je nizek, saj redna in urejena prehrana s časom telo izuri, da zahteva toliko energije v obliki hrane, kot jo v resnici potrebuje. Med bolj pomembne vrline zdravega telesa pa vsekakor sodi sproščenost, mirnost. Duh in telo…prepletena sta in počutje enega vpliva na stanje drugega. Lahko smo s telesno vadbo dosegli zavidanja vredno gibko telo, ampak naš duh, naša esenca nam zaradi kateregakoli že razloga ni sledila. Lahko je naš Bit na visoki ravni dojemanja, pa nas mučijo telesne težave. Tako naj bo naš namen razviti zdravo telo in miren um. Fizična aktivnost na svojstven način vedno vpliva tudi na vrline duha. Z redno vadbo se v nas povečuje vztrajnost, razvija se naša samodisciplina. Ampak to še ne bo umirilo našega uma. Sprostitev je nekaj naravnega. Skozi veke socialnega, družbenega razvoja, z znanostjo in tehnološkimi dosežki pa se je človeška storilnost razvila do take mere, da so naši možgani neprestano oblegani s celim kupom informacij. Z načrtno vadbo uma, da si vzame čas za sebe in pozabi na vse motnje, ki ga okupirajo večji del dneva, srečamo občutek sproščenosti, občutek enosti telesa in duha. Isto telo na ta način lahko dosega tudi boljše rezultate.
Kult lepote telesa, ki so ga gojili v Antiki, fitnes-manija v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, aerobika z Jane Fondo…vse to je le odraz družbe tistega časa do telesa in duha. Lepotni ideali so se z različnimi obdobji spreminjali. Kaj je lepo telo, je nemogoče odgovoriti. Body building je današnja oblika čaščenja lepega telesa, je na en način umetnost, ustvariti iz telesa očem všečen kip. Nekaterim so taka telesa všeč, drugim ne. Vse to so seveda osebni vidiki, so rezultati zaznave vidnega dražljaja v naših možganih. In katero telo bo našim očem privlačno, je odvisno le od meril, ki jih je postavil naš um. Če opazujemo body builderje na tekmovanju, opazujemo njihove slike v revijah, jih res ocenjujemo kakor kipe, opazujemo njihovo skladnost, estetiko v različnih telesnih položajih. Ne razmišljamo o njih kot osebah, ne moremo si miselno ustvariti podobe o posamezniku-osebi, saj nam primanjkuje informacij. Te prazne podobe imajo umetniško vrednost, so športen dosežek, rezultat. Do njega pa na žalost mnogi pridejo na način, ki telesu ni najbolj prijazen. Z uporabo nedovoljenih poživil. S tem načinom ne pridemo niti do zdravega telesa, kaj šele duha. Body building pa niso samo doping in prepovedane substance. Če nam treningi predstavljajo način vadbe telesa, če niso tu le zaradi dosege cilja-postati velik in močan, ne glede na pomagala in posledice, potem smo na dobri poti. In če si bomo še vsak dan vzeli še nekaj časa za sebe in aktivno počeli NIČ ter se sprostili, se bomo naslovnemu izreku pošteno približali.


Zdrav duh v zdravem telesu je misel, ki je tako ustvarjena iz več komponent. Če je vodilo vašega vsakdana, ali če želite, da to postane, bo potrebno vložiti nekaj dela. Redna vadba, tako telesna kakor tudi mentalna je neizbežna, prav tako tudi zdrava, uravnotežena prehrana, zmernost, urejeni odnosi z okolico in še bi lahko naštevali. Leta prakse zdravega življenja
pa nam ponudijo kvaliteto bivanja. To je vse, kar bi želeli. Ne več in ne manj.

Robert Honn
RYT
www.jogado.com

Ni komentarjev: