nedelja, 2. januar 2011

EKO dilema

Ločujem odpadke. V trgovino hodim s svojo platneno vrečko. Trudim se ustvarjati minimalno plastičnih odpadkov. Ne kupojem plastičnih igrač za darila.

Sodim med srečne lastnike psa. Spoštujem voljo drugih, ki si na bližnjih zelenicah ne žele pasjih iztrebkov, zato uporabljam vrečke in počistim tisto, kar je moj pes pustil za seboj.

In tu se pojavi dilema:

Ali bi bila Narava bolj zadovoljna, da bi pasji iztrebek obležal tam, kjer pade iz riti, ali ji je bolj všeč, da dnevno porabim tri vrečke, ko NAVIDEZNO počistim pasji izloček?


Ljudje smo v mestih oblikovali (beri uničili) naravo po svoji meri. Zelenice so dragocene, ker so prijetni otočki naravnega v betonsko asfaltnem okolju. Zato na njih ne želimo naravnega pasjega drekca. Ker bi uničil iluzijo našega nadzora nad naravo.


Še vedno svinjam okolje s tem, ko pobiram pasje drekce v plastične vrečke. Zanima me, ali je bolje pustiti izloček tam, kjer je padel iz pasje riti in biti prijazen do narave, ali pa služiti iluziji urejenega okolja in svinjati planet?

Odgovor se mi zdi kot na dlani.


PS.: Če ima kdo idejo, kako pospraviti pasji izloček in ne uporabiti plastične vrečke...

Mi javite!

4 komentarji:

Anja Brenko pravi ...

Uporabljaj razgradljive kot tiste za organske odpadke ali pa papirnate, ko iztrebek ni tako mehek. ;)
Drugace se pa strinjam s tabo. Mi imamo blizu trte in gozd in nimamo tezav. Gnojimo vsak dan.

Anja Brenko pravi ...

Uporabljaj razgradljive kot tiste za organske odpadke ali pa papirnate, ko iztrebek ni tako mehek. ;)
Drugace se pa strinjam s tabo. Mi imamo blizu trte in gozd in nimamo tezav. Gnojimo vsak dan.

Anonimni pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Nataša pravi ...

A to temo sm pa jst spodbudila s svojo izjavo na fejsbuku :) ;)

Urbano okolje je svetlobna leta stran od tistega, kar naj bi bilo naravno ... zato v tem okolju tut pasji drekci ne morjo "živet življenja", ki bi jim blo namenjeno nekje v gozdu al pa na travniku. Treba se je pač temu urbanemu okolju prilagodit.

Ne vem točno, kako bi rešila to pobiranje drekcev ... plastične, razgradljive, papirnate vrečke ... vem pa, da sm velik ljubitelj živali, zato ne podpiram cirkusov, živalskih vrtov in hišnih ljubljenčkov. In sm mnenja, da je psov v tem urbanem okolju čist preveč. Men se zdi, da živali sodjo v naravo, ne pa na asfalt.

Sej razumem, da imate nekateri svoje pse zelo, zelo radi, da lepo za njih skrbite, sam dons ma pa res že usak tadrug prebivauc mesta psa. In potem je logično, da je treba to zadevo s pasjimi drekci nekak uredit. Sej je že zdej, ko je bil sneg in je samo par pasjeljubcev drekce zakopal kr v sneg, ob otoplitvi okol našga bloka usake par metrov en drekc.

No, tolk ... lp, Nataša