ponedeljek, 22. oktober 2012

ravnotežje?


Ravnotežje telesa

 

Joga se torej ukvarja s tem, da se vse komponente tega, kar smo, na nek način izolirajo in tako naše zavedanje, naša osredotočena pozornost dobi priložnost, da lažje ostane le na enem predmetu opazovanja.

Rekli smo že, da ko tečemo, ne teče le naše telo (ena izmed zgoraj omenjenih komponent), temveč tudi naše misli, občutki, želje, pričakovanja…Danes se bomo ukvarjali s tisto najbolj materialno komponento, našim telesom.

Določeni ponavljajoči se gibi so tisti, ki oblikujejo naše telo, ga naredijo močnega, prožnega, hitrega,…ali pač ne. Načini, kako bomo pristopili k treningu česarkoli že so tisti, ki določajo raven naše uspešnosti v našem početju.

Ker je tek tako kot ostale aktivnosti v svojem gibalnem vzorcu specifičen, se posledično z prakticiranjem teka krepijo le določene mišične strukture. Telo tekača je pogosto slabše gibljivo v predklonih (upogib trupa v kolčnem sklepu) in velikokrat je tek povzročitelj napetosti, ki jih kopičimo med lopaticami, v vratu, v ledvenem delu telesa. Ne smemo pozabiti, da so napetosti pogojene tudi z ostalimi našimi aktivnostmi in ne le tekom. Nekdo, ki na primer pogosto sedi za računalnikom, je zaradi specifike tega početja bolj nagnjeno k temu, da se bodo pri teku kreirale napetosti v zgornjem delu hrbta. Če se ukvarjate z delom, ki je telesno zahtevno, in le redko sedite, bodo vaši gibalni vzorci skupaj s tekom kreirali napetosti drugje, spet odvisno od narave vašega dela in načina gibanja, ki ga pri njem uporabljate.

Joga uporablja telo kot enega izmed inštrumentov, namenjenih umiritvi odvečnih miselnih vsebin. Danes si bomo pogledali preprost vzorec gibanja, katerega namen je v tem, da se bo vaše telo po treningu teka ne le raztegnilo, temveč da boste angažirali tudi mišičje, ki ga med tekom niste kaj pretirano uporabljali. Rezultat se nedvomno spremeni, ko je telo bolj celovito pripravljeno in mogoče boste presenečeni, ko boste odkrili ne le, da je vaše počutje po tekaškem treningu, ki ste mu na zaključku dodali set položajev, povezanih z dihom, odlično, odkrili boste tudi, da je vaš tek postal drugačen. Ne boljši, ne slabši…preprosto drugačen.

Ko se telo uravnoteži in na njem nesorazmerja v mišičju postanejo manj opazna, se posledično spremenijo tudi druge kvalitete našega obstoja. Ampak o tem kdaj drugič…

 

Predlagam, da z zaporedjem štirih položajev, ki naj tekoče tečejo v ritmu vašega diha, zaključite svoj trening. Mogoče to storite zunaj, mogoče doma v kopalnici, preden skočite pod osvežujoč tuš. Lokacija naj ne vpliva na kvaliteto vaše osredotočenosti in čvrst namen, da bo vaše gibanje res skladno z dihom. Vsekakor je priporočljivo, da je telo še ogreto, ko se lotite zaporedja, ki ga bomo poimenovali Vinjasa.

Začnemo v položaju deske (SLIKA 1). Močno raztegnemo svoje telo, poiščemo občutek, da z vrhom glave bežimo od svojih pet. Roki iztegnemo in ramena vlečemo nazaj k svoji medenici. Poiščemo občutek, da grodnico (kost na sredini prsnega koša) dvigujemo proti grlu. Napnemo trebušne mišice. V tem položaju globoko vdihnemo in se z izdihom spustimo v položaj sklece (SLIKA 2). Bodite pozorni, da boste telo ohranili celo angažirano, ne gre le za gib, kjer ste osredotočeni na prsa, ramena ali triceps. Med spuščanjem v skleco se zavedajte zavestne napetosti celega telesa, trupa, zadnjice in stegen. Poiščite občutek, da se CELO telo spušča v skleco in ne le zgornji del. Ko je izdih končan in telo v spodnjem položaju sklece dopustite, da z vdihom potisnete glavo naprej in navzgor v položaj psa (SLIKA 3). Napnite stegna, zadnjco, raztegnite trebušno steno, potisnite rameni nazaj in roki v podlago. Ne visite v položaju temveč bodite prijetno enakomerno napeti kot struna! Roki se pri tem gibu iztegneta. Prehod med spodnjim položajem sklece v položaj psa je pot, kjer pete pričnejo gib in kakor domine, ki jih položite v kačo, frcnete in opazujete, kako se kača ruši od impulza vašega prsta proti koncu in pete so tiste, ki posledično premikajo naprej vaša kolena, kolke, medenico, hrbtenico, ramenski obroč in vašo glavo.

Kdaj stegnete roki? V trenutku, ko je komolec v spodnjem položaju sklece nad zapestjem, se roki pričneta stegovati in s tem poskrbita, da se težišče telesa ne prenese preveč naprej in hkrati s stegovanjem povzročimo to, da se zapestje ne premakne v položaj, kjer bi v njem povzročili bolečino.

Iz položaja psa se z izdihom premaknete v položaj strešice (SLIKA 4). Če težko zadržite iztegnjen trup, predlagam, da pokrčite koleni do te mere, da boste z lahkoto poiskali občutek, da poglabljate podlago pod svojimi rokami in posledica tega naj bo, da se vaša zadnjica čimbolj odmika od dlani.

 

Da bo izvajanje zaporedja bolj preprosto, si oglejte, kako se ga je na video posnetku lotil naš Mito.:-)

Celotno zaporedje ponovite vsaj šestkrat, po želji tudi večkrat. Predvsem pa sledite svojemu dihu. Ta je namreč kot popkovina, ki nas veže na življenje…

 

 

Robert Hönn , E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA).

Od leta 2001 je vodil že več kot 4000 ur skupinskih praks joge in več kot 400 individualnih ur joge, ki so bile usmerjene v specifične potrebe posameznikov. Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon,  nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.

www.jogado.com

 

 

 

 

Ni komentarjev: